RPA en NOPD bundelen hun krachten in nieuwe beroepsorganisatie

De pensioenwereld is een nieuwe beroepsorganisatie rijker. Donderdagmiddag 24 januari is het officiële startsein gegeven voor Pensioenorde, de beroepsorganisatie van pensioendeskundigen in Nederland. Pensioenorde is het resultaat van een verregaande samenwerking tussen het Register Pensioenadviseurs (RPA) en de Nederlandse Orde van Pensioendeskundigen (NOPD).

Pensioenorde geeft adviseurs en experts een stem in pensioendiscussies

Beide organisaties kijken al een handvol jaren naar de mogelijkheden om de krachten te bundelen. De juiste modus is nu gevonden. Pensioenorde heeft de ambitie het aantal te laten groeien tot zeker 500. “We willen minstens de helft van de markt vertegenwoordigen”, aldus huidig NOPD-voorzitter Borgert Tegel. Hij vormt samen met Johan van Eekhout, nu voorzitter RPA, in het eerste fusiejaar het duovoorzitterschap van de Pensioenorde.

Sterkste vertegenwoordiging voor pensioenprofessionals

“In de vele pensioendiscussies ontbreekt nu vaak de stem van de praktijkdeskundigen.De politiek kent ons bijvoorbeeld amper”, vervolgt Tegel. “Een sterke achterban helpt bijhet laten horen van onze stem. Niet alleen bij politici maar ook bij pensioenuitvoerders en andere brancheorganisaties, zoals die voor notarissen, accountants of advocaten.”

Kwaliteitsbevordering

De basis onder de nieuwe beroepsorganisatie blijft kwaliteitsbevordering, benadrukt Van Eekhout. Permanente educatie, beroepsregels en tuchtrecht vormen daarvoor de bouwstenen. Het Register Pensioenadviseurs (RPA) blijft dan ook bestaan. “We gaan met de toezichthouder in gesprek over een vrijstelling voor onze leden van de PE- verplichtingen die horen bij het Wft-diploma Adviseur Pensioen. De PE-systematiek binnen de RPA maakt deze WFT PE-verplichting eigenlijk overbodig.”

Belangenbehartiging

De oprichting van de Pensioenorde is donderdagmiddag in Zeist formeel goedgekeurd door de achterban van zowel RPA als NOPD. Dit gebeurde tijdens een gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst. Bij die gelegenheid werd de leden toegezegd dat de Pensioenorde stevig gaat inzetten op belangenbehartiging. Daartoe is een speciale lobby-agenda opgezet.

Sociëteit voor haar leden

De Pensioenorde wil daarnaast, veel meer dan bij NOPD en RPA nu het geval is, als sociëteit fungeren voor haar leden. “Ledenbijeenkomsten als deze versterken het clubgevoel en maken netwerken en kennisdeling mogelijk”, aldus Tegel. “Een prachtigestart van 2019! Goed dat deze langverwachte samenwerking er eindelijk is gekomen. Ik hoop dat pensioenadviseurs zich door deze stap gemotiveerd voelen om zich bij ook ons aan tesluiten. Alleen samen staan we sterk!”